Silicon Valley is in zicht voor Taptalk-oprichters Onno Faber en Jorn van Dijk. Na twee jaar van ontwikkelen en programmeren staan Amerikaanse investeerders in de rij. Binnen enkele weken wordt een grote deal bekendgemaakt. Faber had al een “casual meeting” met miljardenman Jack Dorsey, oprichter van Twitter. Vanuit zijn werkplek in het Berlijnse Mitte houdt Faber het hoofd koel.

Samen met Jorn van Dijk en Leonard van Driel startte Faber Taptalk, dat nog maar sinds april verkrijgbaar is voor iOS en Android.

De drie Nederlanders kwamen vanuit Rotterdam en Delft naar startup-stad Berlijn om daar hun ideeën uit te werken. Met inmiddels vier werknemers en een vrolijk rondrennende puppy bouwt Taptalk hard aan zijn toekomst, schrijft Duitslandnieuws.nl.

Authenticiteit staat voorop

Ongecompliceerd je vrienden updaten met foto’s, dat is wat Taptalk is. Een ‘simpele’ app waarin je door middel van één druk op de knop een foto of video verstuurt. Geen filters, geen groepen, geen previews. Gewoon een op een met je vrienden en familie om hen een kijkje te geven in je dagelijkse leven.

Faber: “De reden dat wij dit doen is omdat we willen dat mensen op een authentieke manier contact met elkaar hebben, maar wel zonder beperking van tijd en ruimte. We hebben geprobeerd om alle technologie weg te strippen. Je kiest de persoon, legt een foto vast en verstuurt het allemaal in één handeling. Dat maakt het gewoon heel makkelijk om iets te sturen en de snelheid maakt het heel persoonlijk. En het mooie van Taptalk is, is dat je bericht na het zien ervan meteen weer weg is. Het laat geen sporen na.”

Vergelijkbaar met Snapchat?

Een link naar concurrent Snapchat lijkt snel gelegd, maar toch zijn er wel degelijk verschillen, zo licht Faber toe. "De parallel lijkt makkelijk gelegd maar wij zijn met iets heel anders bezig dan Snapchat. Wij zijn altijd bezig geweest met persoonlijk contact."

"Bij Snapchat maak je een foto en die deel je met heel veel mensen. Dit hoeft niet per se, maar het is altijd mogelijk. Als ontvanger weet je nooit of het naar meerdere mensen is verstuurd of alleen naar jou."

"Bovendien is Snapchat een soort editorial flow. Je maakt een foto, maakt hem opnieuw en bewerkt hem. Bij Taptalk open je een kanaal, je begint met opnemen en wat er gebeurt komt bij die andere persoon terecht. Het leidt tot iets authentieks."

Silicon Valley in zicht

Hun kantoor mag dan wel in Berlijn staan, Silicon Valley is zeker geen onbekend terrein voor deze Nederlandse mannen. "Silicon Valley is voor ons fantastisch omdat daar heel veel gebeurt. We zijn er ontzettend goed binnengekomen en hebben met heel veel mensen gesproken."

Faber sprak onder anderen met topman Jack Dorsey, oprichter van Twitter. "Het was een casual meeting maar het was heel interessant om met hem over producten te praten. Hij heeft natuurlijk al heel wat gezien, hij is niet de minste." Op de vraag hoe zo’n gesprek dan verloopt, reageert Faber heel nuchter: "Niet anders dan dat wij met elkaar praten. Over het product en over de toekomst."

Investeringen

Na wat kleinere investeringen van onder meer EarlyBird VC uit Berlijn heeft Taptalk onlangs wat geld opgehaald bij investeerder SV Angel uit San Francisco. Deze link naar Silicon Valley gaat nu voor de volgende stap zorgen.

Om de app echt te kunnen opschalen moeten er flinke bedragen vrijkomen voor een technische infrastructuur. Een gemiddelde developer in de Valley kost rond de 150 duizend dollar per jaar.

Berlijn niet gehinderd door ‘tornado’ Silicon Valley

Ook al is Silicon Valley de place to be als app-ontwikkelaar, dan nog ziet Faber hun start in Berlijn als een groot voordeel. "In Silicon Valley is de space waarin je zit heel hot. Dat is een groot risico, er zijn al zo veel mensen die hetzelfde doen. Onze strategie is juist dat we daar niet zitten. Er gebeurt daar zo veel, er is zo veel kennis en ervaring, daar zijn we in Berlijn niet door gehinderd. Het is een voordeel om niet altijd in die tornado van Silicon Valley te zitten."

Ondanks de voordelen van Berlijn lijkt een verhuizing naar Silicon Valley dichtbij. "Ik ging er eerst heen voor twee weken maar ik bleef een maand, en volgende week ga ik er weer heen."

Faber wil nog niet laten weten wie de toekomstige investeerder zal zijn, maar duidelijk is dat het een Valley-achtige investeerder is. "De deal is nog niet klaar, maar het gaat ook niet meer stranden."

Derk Marseille is mede-oprichter van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland. Dit stuk is tot stand gekomen met medewerking van Lida Daniëls.

Lees ook op Duitslandnieuws

Angela Merkel: koningin van Europa is 60 jaar geworden

Duitse hardware startups moeten label 'made in Germany' opfrissen

Duitse multinational Merck koopt Eindhovense start-up Peer+

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl